2025-04-162025-04-162025-03-21SACRAMENTO, Bruno Silva. Corrosão em ambientes refrigerados: análise de casos e seus impactos na indústria de alimentos. Orientador: Fernando Nunes da Silva. 2025. 28 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Mecânica) – Faculdade de Engenharia Mecânica, Campus Universitário de Tucuruí, Universidade Federal do Pará, Tucuruí, 2025. Disponível em: https://bdm.ufpa.br/handle/prefix/7982. Acesso em:.https://bdm.ufpa.br/handle/prefix/7982The aim of this study is to investigate the impacts of corrosion in low-temperature environments in the food industry, especially in cold storage. The research seeks to answer: how does corrosion affect industrial operation and what materials are best suited to minimize its effects? The methodology included a literature review and a case study in a meat processing plant, with visual analysis of corroded equipment. The results show that humidity and chemical substances accelerate corrosion, affecting equipment durability and food safety. The adoption of resistant materials, regular inspections and new welding techniques are essential to mitigate these impacts.Acesso AbertoDegradação dos materiaisAmbientes refrigeradosManutenção industrialFrigoríficoSegurança alimentarDegradation of materialsRefrigerated environmentsIndustrial maintenanceCold storageFood safetyCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE MATERIAIS E METALURGICA::METALURGIA FISICA::CORROSAOCorrosão em ambientes refrigerados: análise de casos e seus impactos na indústria de alimentosTrabalho de Curso - Graduação - ArtigoAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International